1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου η 1η Συνάντηση του Δικτύου Φορέων.

Φορείς Μεταφορικού Έργου:

 

 1. Δήμος Χαλανδρίου

 2. ΜΣΜ Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.

 3. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

 4. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου

 5. Αττικό Μετρό Α.Ε.

 6. ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 7. Τροχαία

 8. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

 9. Περιφέρεια Αττικής

 10. ΟΑΣΑ

 11. Εμπορικός σύλλογος Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

 12. Σωματείο Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

 

Πρακτικά συνάντησης

 

 • 10.30-10.35  Χαιρετισμός

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

 

 • 10.35-11.10  Τι είναι το ΣΒΑΚ ;

Το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Θάνος Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε τι είναι ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου κινητικότητας πρέπει να βασίζεται στους πεζούς, στα ποδήλατα και στη δημόσια συγκοινωνία και όχι στο ΙΧ. Είναι ένα έργο με πολλές προεκτάσεις (ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, περιβαλλοντική σημασία, κ.α.) και αποτελεί θέμα τήρησης της δημοκρατίας για όλους όσοι παράγουν μεταφορικό έργο σε ένα κυκλοφοριακό σύστημα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ο όποιος ανέφερε τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται ένα ΣΒΑΚ. Ένα ΣΒΑΚ αποτελεί Σύμφωνο Δέσμευσης (τρίπτυχο: περιβάλλον – οικονομία - κοινωνία). Το ΣΒΑΚ υλοποιείται με ανάπτυξη 3 σεναρίων (do nothing-ριζοσπαστικό- λιγότερο ριζοσπαστικό) σε 3 χρονικές περιόδους (5ετία, 10ετία, 20ετια). Ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για την κατάθεση ιδεών όσον αφορά στο ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου(http://svakhalandri.gr/). Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή προτεραιοτήτων στο κυκλοφοριακό σύστημα (παράδειγμα: Μέσο πλάτος ελληνικών δρόμων -9 μέτρα ≠ Πλάτος οδού Υ.Α.2009 για την προσβασιμότητα-11.2 μέτρα.)

 

 • 11.10-11.20  Παρέμβαση Δημάρχου και Χαιρετισμός

Χαιρετισμός του Δημάρχου του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Σίμου Ρούσσου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

 • 11.20-11.45  Η πολεοδομική συγκρότηση του Χαλανδρίου

Η κα Φερενίκη Βαταβάλη, Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, παρουσίασε την πολεοδομική συγκρότηση του Δήμου Χαλανδρίου και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος Δήμος. Παρουσίαση ορίων Δήμου και υφιστάμενης κατάστασης των χρήσεων γης. Αναφορά σε πρόσφατους και μελλοντικούς σχεδιασμούς και έργα του Δήμου (π.χ. νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, νέοι χώροι στάθμευσης, κ.α.)

 

 • 11.45-12.00  Προβλήματα και προκλήσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωση του Χαλανδρίου

Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου. Η παρουσίαση του αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος του Δήμου, παρουσιάζοντας χάρτες αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα-φωτογραφίες από τα προβλήματα που συναντάει κάποιος εντός της πόλης. Έγινε επίσης αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο το έργο του ΣΒΑΚ.

 

 • 12.00-13.40  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση

 • κ. Ανδρεδάκης Γιώργος, προϊστάμενος Τμήματος Συγκοινωνιών & Κυκλοφορίας Δήμου Χαλανδρίου

Σύνολο Δημοτικής Συγκοινωνίας: 2 Γραμμές Β & Γ

                                                       7 οχήματα (4 νέα-3 παλιά)

                                                       6 οδηγοί + 1 συμβασιούχος

                                                       4.480 χλμ./ μήνα μεταφορικό έργο

Σκέψεις για λεωφορειακή γραμμή EXPRESS από το Σταθμό Μετρό «Αγ. Παρασκευή» προς το κέντρο του Χαλανδρίου. Υλοποίηση σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ λόγω έλλειψης πόρων.

 

 • Παναγοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τεχνικής Υποστήριξης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (κάτοικος Χαλανδρίου)

Ύπαρξη Δεσμεύσεων από το θεσμικό πλαίσιο.

Ανυπαρξία νομικής υποστήριξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 

 • Χρήστος Ευαγγέλου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

Οι καθυστερήσεις (π.χ. έργων Αγίας Παρασκευής) δημιούργησαν αντιδράσεις από μέρος του εμπορικού συλλόγου. Ύπαρξη δυσπιστίας.

Απαίτηση για δεσμεύσεις όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του ΣΒΑΚ. Τα έργα να γίνονται τμηματικά, σε φάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται μεγάλο μέρος του εμπορικού συλλόγου).

 

 • κ. Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου

Open Mall: 04/2018-10/2018. Δεν κατέστη εφικτή η υποβολή πρότασης στη σχετική προκήρυξη λόγω δυσπιστίας του εμπορικού κόσμου. Σημαντικό πρόβλημα στην πόλη η αίσθηση των καταστηματαρχών ότι τους ανήκει το κέντρο. Δεν έχει βρεθεί το σημείο επαφής με τους καταστηματάρχες.

Ανάγκη για εκτενή συζήτηση: "Τι πόλη θέλουμε;"

Διαμόρφωση μιας πόλης για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διάφορες ιδιότητες, ταυτόχρονα.

 

 • κ. Γιώργος Ποριαζής  και κα. Θέμις Φούλια, ΟΑΣΑ

Η υλοποίηση του ΣΒΑΚ αποτελεί θέμα δημοκρατίας και πολιτισμού.

Την τελευταία 5-ετία ο ΟΑΣΑ δέχτηκε πλήγμα. Μείωση του προσωπικού κίνησης (οδηγοί). Δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2009. Γερασμένος στόλος 20-25+ χρόνων. Ενεργοβόρα οχήματα. Υφιστάμενος στόλος ΟΑΣΑ 2.500 οχήματα εκ των οποίων τα 900 βρίσκονται σε κυκλοφορία ενώ τα 1.600 είναι παροπλισμένα. Το 75% των οχημάτων που είναι σε χρήση είναι τεχνολογίας EURO II.  Έλλειψη πόρων λόγω κρίσης. Μη φιλικές και μη αισθητικά αποδοτικές στάσεις. Έντονο καθημερινό πρόβλημα τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα.

Ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη 2ετία. Μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου. Δράσεις για την ανανέωση του στόλου με οικολογικά και ηλεκτρικά οχήματα. Συνεργασία με δήμους για την αναβάθμιση (ενεργειακά και αισθητικά) των στάσεων.

Ο ΟΑΣΑ αρωγός στο ΣΒΑΚ.

 

-Ερώτηση κ. Θ. Μαυρογεώργη:

1. Υπάρχουν στοιχεία για την επιβατική κίνηση των τελευταίων χρόνων;

2.Υπάρχουν σκέψεις για το συνδυασμό του ποδηλάτου με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ;

3. Υπάρχει εκτίμηση του ΟΑΣΑ για το αν θα επιφέρει αύξηση στην επιβατική κίνηση μια ενδεχόμενη αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων του ΟΑΣΑ;

 

-Απάντηση ΟΑΣΑ

1.Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης μείωση στην επιβατική κίνηση αλλά δεν είναι σαφή τα συμπεράσματα λόγω ταυτόχρονης μείωσης της αξιοπιστίας (μείωση της ποιότητας του μεταφορικού έργου) από την πλευρά του ΟΑΣΑ. Εκτιμάται μείωση του συγκοινωνιακού έργου κατά 20% και μείωση επιβατικής κίνησης κατά 10%.

2.Υπάρχουν σκέψεις από τον ΟΑΣΑ για δράσεις για τη σύνδεση του ποδηλάτου με κάποια σημεία επιβίβασης.

3. Δεν είναι σε θέση να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο.

 

- Παρέμβαση Δρ. Θ. Βλαστού:

Εάν παρθούν μέτρα μείωσης του αυτοκινήτου και εφαρμοστεί το ΣΒΑΚ ο ΟΑΣΑ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί; Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει το πρόσθετο συγκοινωνιακό έργο.

Το κόστος πρέπει να μεταφερθεί σε εκείνους που προκαλούν τη "ζημιά" δηλαδή στους χρήστες των ΙΧ οχημάτων ώστε η χρήση τους να γίνει πλέον λιγότερο ελκυστική.

 

 • κ. Γιακουμάτος Χάρης, Πρόεδρος Σωματείου Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

Ο φόβος του επιχειρηματία είναι ο χρονικός προγραμματισμός των έργων. Να υπάρξουν δεσμεύσεις.

Το αυτοκίνητο δεν είναι εχθρός μας. Να δοθούν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Το μέσο μετακίνησης αποτελεί επιλογή.

Να κλείσουν κάποιοι κεντρικοί άξονες του κέντρου του Χαλανδρίου.

Αναφορά στην ελεγχόμενη στάθμευση και για το αν βοηθάει ή όχι τελικά.

 

 • κα. Αναστασάκη Άννα, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ανάγκη ποσοτικοποίησης των στόχων. Π.χ. Πόση είναι επί του παρόντος η διαμπερής κυκλοφορία; Πού θέλω να καταλήξει μελλοντικά; Ποσοτικοποιημένοι και εφικτοί στόχοι.

Μελλοντική βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος στάθμευσης πέριξ των στάσεων μετρό από την Αττικό Μετρό. Στο Σταθμό Μετρό «Χαλάνδρι» προβλέπεται να αυξηθούν κατά 200 οι θέσεις στάθμευσης. Στο Σταθμό Μετρό «Δουκ.Πλακεντίας» θα γίνει καλύτερη οργάνωση.

Το νέο τμήμα της Γραμμής 4, Άλσος Βεΐκου-Γουδή είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Πρόβλεψη: 2027 πρώτο έτος λειτουργίας.

Για το υπόλοιπο τμήμα που αφορά στην επέκταση στη Λεωφ. Κηφισίας (1,5 δισ.) δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Σχεδιασμός σε χρονικό ορίζοντα 20-ετίας όσον αφορά στις νέες στάσεις στα όρια του Δήμου.

Πρόβλημα στη μέτρηση της επιβατικής κίνησης λόγω λαθρεπιβίβασης. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βελτιωθεί το επίπεδο στοιχείων και ενημέρωσης.

-Ερωτήσεις :

1. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας;;

2. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης στους σταθμούς της νέας γραμμής 4;;

 

-Απαντήσεις:

1. Το ωράριο είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ η οποία είναι ο φορέας λειτουργίας. Γενικά, υπάρχουν προβλήματα στον αριθμό των οδηγών.

2. Μπορούν να δοθούν σε μελλοντικό χρόνο περισσότερα στοιχεία για το σχεδιασμό των νέων σταθμών.

 

 • κ.Τόλιας Θεόδωρος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ (κάτοικος Χαλανδρίου-περιοχή Τούφας)

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιωτική εταιρία από 09/2017

Σήμερα έχει λίγα δρομολόγια. Στόχος η αύξηση τους.

Σημαντικό έργο το ΣΒΑΚ.

Ανάγκη για χρήση ποδηλάτου-Συμπληρωματικό μέσο της δημόσιας συγκοινωνίας σε κλίμακα  2,5-5 χλμ. (σύμφωνα με παρουσίαση από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου).

Ο ΟΣΕ έχει την αρμοδιότητα στις υποδομές των σταθμών και στα έργα του ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να ληφθούν υπόψη παραδείγματα πόλεων όπως τα Τρίκαλα

 • Τσούνης Νεοκλής, Πολ. Μηχανικός, ΔΚΕΣΟ Περιφέρεια Αττικής

Διοικητική Αυτοτέλεια στους Ο.Τ.Α. για τα κυκλοφοριακά ζητήματα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οφείλει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας και να μην εμπλέκεται σε τεχνικά ζητήματα.

                                                            

 • 13.40-13.50  Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Αποχαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτο. Επισήμανση της σημασίας του γόνιμου διαλόγου στην πραγματοποίηση του ΣΒΑΚ. Ανανέωση της συνάντησης σε μελλοντικό χρόνο που θα γίνει γνωστός με ανακοίνωση του Δήμου. Παράκληση για συμπλήρωση ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων και επιστροφή τους.